Znáte kombuchu?

Naši (pra)dědové na ni nedali dopustit a říkávali, že kdo ji pije, tomu se nemoc vyhýbá jak čert kříži. Dnes se opět stává stále oblíbenější, i když její zdraví prospěšný efekt není dosud věděcky prokázán. Řeč je o nepříliš lákavě vypadajícím nápoji: kombuče (často psáno a vyslovováno jako kombucha).

Kombucha je vlastně černý nebo zelený čaj, který za pomoci kombuchové kultury (houbovité placky vznášející se u hladiny) a cukru podrobíme octovému kvašení. Výsledkem je sladkokyselá, jemně perlivá a někdy i lehce alkoholická tekutina. Dnešní infografika nám mimo jiné řekne, jak poznáme, že je kombuča hotová a vhodná k pití.

Zaprvé je to nenapodobitelný octový odér, který po otevření lahve ucítíme. Důležité také je, aby kombuchová kultura plavala na hladině a zabírala celý obvod nádoby. V tekutině by také mělo docházet k fermentaci, kterou poznáme podle tvořících se bublinek. Jestliže toto vše nápoj splňuje, je čas jej ochutnat – pokud je příliš kyselý, nechali jste jej připravovat příliš dlouho; pokud je naopak ještě sladký, nechte mu příště pár dnů navíc. Hlavně trpělivost, tvorba kombuchy trvá jeden týden až měsíc!

Co se skrývá za názvem kombucha?

Zdroj: naturalon.com