Jak vybrat tu pravou kávu – infografika

Kdo by nemiloval jemnou vůni čerstvě namleté kávy a její lahodnou chuť? V dnešní infografice se podíváme na zoubek dvěma druhům kávy, konkrétně arabice a robustě, pražení i formě podávání – získáte spoustu znalostí, se kterými poté budete moct okouzlit své přátele. Třeba zrovna v kavárně.

Jaký je tedy rozdíl mezi arabikou a robustou? První druh kávy je mírně aromatický, obsahuje méně kofeinu a roste ve výškách nad 800 m nad mořem. Tvoří asi 70 % veškeré kávové produkce. Robusta je naopak hořčejší, obsahuje 2× více kofeinu a roste spíše v nížinách. Používá se pro výrobu instantní kávy. Čím více je káva pražená, tím je její chuť plnější, je méně kyselá, ale zato hořčejší.

A jak si kávu můžete doma připravit? Nejstarším způsobem – takto se káva připravuje již od poloviny 17. století – je ten turecký, ale pozor, není to náš český „turek“. Ostatní způsoby přípravy kávy pochází z přelomu 19. a 20. století, ať se jedná o french press, espresso, překapávanou kávu, či přípravu v moka konvičce. Pokud chcete jít s dobou, použijte aeropress, návod jsme pro vás sepsali zde.

 

Návod na výběr kávy přesně pro vás.

Zdroj: bestqualitycoffee.com