Jak na perfektní steak – infografika
Pěkně počasí už k nám dorazilo a s ním i grilovací sezóna. Proto vám dnes prozradíme postup na steak, se kterým zabodujete u všech svých přátel. A pokud vám počasí zrovna nebude přát, steak si udělejte doma na pánvi, dokonce je zde pravděpodobnější, že se vám povede. Proč, říkáte si? To vám řekne následujících 8 tipů pro dokonalý steak:
- Předtím než se pustíte do vaření, nechte steak odpočinout při pokojové teplotě.
- Nepřehánějte to s kořením a marinádou – na klasický steak se nejvíce hodí nerozlučná dvojka sůl a pepř. Marináda a další koření se vám může snadno připálit a zhořknout.
- Nesolte s velkým předstihem. Sůl z masa „vytáhne“ všechnu šťavnatost.
- Pořádně to rozpalte. Teda vy nemusíte, ale pánev ano. U grilu se ujistěte raději 3×.
- 2–5 minut z každé strany a steak je hotový. Pokud ho tam necháte déle, budete mít možná tak tuhou podrážku.
- Těsně před dokončením do pánve přidejte kus másla, případně bylinky ze zahrádky.
- Je nám jasné, že už se nemůže dočkat a sliny vám tečou až na zem, ale po dokončení masu dejte ještě 5 minut – šťáva se dostane do celého steaku a všechna vám nevyteče při prvním nakrojení.
- To, že steak sundáte z pánve nebo grilu, neznamená, že už se nedělá. Vyjměte ho tedy ještě o pár sekund dříve.
Zdroj: girlscangrill.com