Halloweenské sladkosti – infografika
Halloween je tradičně žněmi společností, které produkují sladkosti všeho druhu. V USA pouze každý čtvrtý nerozdává pochoutky „koledníkům“, experti pak odhadují, že obyvatelé zámoří utratí za dobrůtky 2,7 miliardy dolarů – a to je celkem dost bonbonků, žvýkaček a lízátek.
Nicméně většina sladkostí není moc zdravá, právě naopak. Výrobci do nich totiž přidávají umělé ingredience, například aspartam, jedno z nejpoužívanějších náhradních sladidel, které je obsaženo prakticky v každé žvýkačce. U lízátek jsou to zase kromě gumové hmoty a syntetických sladidel třeba tzv. BHT, butylhydroxytoluen, známý také jako E321, či umělá barviva.
Tato situace má za následek to, že někteří výrobci se začali soustředit na přírodní sladkosti: používají fairtrade třtinový cukr, xylitol (známý jako březový nebo dřevný cukr), organické příchutě místo příchutí umělých, žvýkačky bez umělých hmot apod. Vzpomeňte si na to za měsíc a půl na Vánoce a také si vybírejte pouze produkty vyrobené za použití přírodních ingrediencí.
Zdroj: gleegum.com