Benefity hořké čokolády – infografika

Není čokoláda jako čokoláda. Dnes se na zoubek podíváme té nejkvalitnější a nejzdravější variantě – tedy hořké čokoládě. Ta se stejně jako mléčná čokoláda vyrábí z kakaových bobů (na jedno kilo je jich potřeba skoro jeden tisíc), jejichž většina produkce spadá do oblasti Afriky. Na rozdíl od té mléčné se do kakaové směsi přidá pouze tuk a cukr, podíl kakaa je pak několikanásobně vyšší než u čokolády mléčné.

A co vám taková jedna tabulka hořké čokolády přinese? Je bohatým zdrojem železa, hořčíku, manganu a vlákniny. Dále obsahuje vysoké procento antioxidantů, snižuje krevní tlak, riziko kardiovaskulárních chorob a zlepšuje činnost mozku. A fanoušci Harryho Pottera také jistě ví, že rychle a snadno člověku doplní energii.

V obchodě je však nutné vybrat opravdu tu hořkou, ne mléčnou (na bílou rovnou zapomeňte, ta nemá s čokoládou nic společného). Podívejte se také na složení: čím méně položek na zadním obalu najdete, tím lépe; zaměřte se také na obsah cukru, zdraví prospěšná čokoláda by ho měla obsahovat co nejméně.

Zdroj: visualistan.com