Zdravé stravování – infografika
Chcete dlouho žít, mít sil na rozdávání, zachovat si bystrou mysl a být pozitivně naladěni? A navíc si tento stav uchovat i během celého stáří? Stačí dodržet několik zásad ohledně stravovacích návyků a nebude to žádný problém. Vše také záleží na tom, jak aktivní život hodláte od padesátých narozenin vést – přihlédneme-li k tomu, že do důchodu je v padesáti ještě hodně daleko, nezbývá než předpokládat, že život to bude ještě pořádně aktivní. Ideálně byste tak měli přijmou přes 2 000 kalorií denně.
Ovoce, proteiny (tedy losos, vejce, ořechy – vyhnout byste se měli červenému masu), obilniny, zelenina, výrobky bohaté na vápník… to vše si můžete bez starostí dopřávat, aniž byste ubližovali svému tělu a zdraví. Přízvisko „chytré“ má dnes už ledaco, nevyhnulo se mu ani vaření – za tzv. smart cooking se považuje např. příprava zeleniny v páře (namísto vaření) či používání olivového oleje, čímž dáte cholesterolu jasnou červenou. To, že je nutné dodržovat pitný režim snad ani nemusíme připomínat.
Čím jsme starší, tím také hůře rozeznáváme chutě – jídlo nám přijde málo kořeněné a slané, a tak ho posypeme několikanásobně více, než by bylo vhodné. Zkuste se také nestranit společnosti: pokud jsme delší dobu sami a začnou se probouzet první známky deprese, jídlo je dobrý způsob, jak je zahnat. Už ne ale tolik dobrý pro zdraví našeho těla.
Zdroj: best-infographics.com