Jsou větší zlo cukry, nebo tuky? – Infografika
Tuto odvěkou bitvu zaregistroval každý z nás. Od té doby, co byly „omilostněny“ bílkoviny jako část potravy, která v rozumném množství rozhodně nezpůsobuje tloustnutí, se svět rozdělil na dva tábory: mohou za pneumatiky na břiše, tukové polštářky, celulitidu, vznik diabetu a kardiovaskulárních chorob, obezitu většiny populace a mnohé další potíže cukry, nebo tuky? Co při hubnutí zaručeně omezit a co naopak do stravy patří?
Někteří extrémně vyhranění zastánci cukru by tuku rádi dali za vinu i potopení Titanicu. A ti, kteří sacharidy nijak zvlášť nemusí, se za tuky budou bít až do krve – a zdroje sacharidů titulovat „bílým jedem“, který zaplavil české domácnosti. Kde se ale schovává pravda?
Dnešní infografika se pomocí statistik a výzkumů, ale také mírně pokročilé biologie a chemických procesů v těle pokouší rozlousknout tuto hádanku. Jakou roli hrají v cukrotukové bitvě hormony a nakolik jsou obvinění jednotlivých složek pravdivá? A co tedy vyřadit, pokud chcete zhubnout? Přesně to zjistíte v grafice níže!
Zdroj – Columnfivemedia.com